Αξιοθέατα στην Νάξο

Εδώ θα βρείτε των τουριστικό οδηγό για να ανακαλύψετε τα αξιοθέατα στην Νάξο!

Η Harmony Luxury Villas Naxos σας προτείνει να επισκεφτείτε τα παρακάτω αξιοθέατα, για να ανακαλύψετε καλύτερα την Νάξο.

Πορτάρα

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στην Νάξο

-Η Πορτάρα είναι η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα, πιθανότατα προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, στη νήσο Νάξο. Βρίσκεται στο νησάκι «παλάτια», ή «νησί του Βάκχου», στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, σε αυτό το νησάκι ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσου με την ακολουθία του.

Το νησάκι δεν συνδεόταν με τη Νάξο μέχρι το 1919, χρονιά κατά την οποία κατασκευάστηκε ο μίσχος που το συνδέει με το υπόλοιπο νησί.
Την κατασκευή του ναού, γύρω στο 530 π.Χ, ξεκίνησε ο τύραννος Λύγδαμις, ο οποίος φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ναό παρόμοιο με τον ναό του ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Το 524 π.Χ. ο Λύγδαμις αποκαθηλώνεται από την εξουσία του από τους Λακεδαιμόνιος, τα έργα σταματούν και έτσι ο ναός μένει ημιτελής. Μια πιθανή αιτία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η κατασκευή αυτού του ναού είναι ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στη Σάμο και τη Νάξο. Πολύ αργότερα, οι χριστιανοί έχτισαν εκκλησία πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού, ενώ κατά την περίοδο της ενετοκρατίας πολλά κομμάτια του ναού χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του κάστρου της Νάξου.

Απείρανθο

Στο πιο κοσμοπολίτικο και γραφικό χωριό της Πάρου

Η Απείρανθο (Τοπικό ιδίωμα: Απεράθου) είναι χωριό της ορεινής Νάξου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο μεταξύ 570 και 640 μέτρων στις ανατολικές υπώρειες του όρους Φανάρι.

Η Απείρανθο έχει πληθυσμό 904 κατοίκους μαζί με τους κατοίκους των παραλιακών οικισμών Μουτσούνα, Λιγαρίδια, Κανάκη, Κλειδός, Πάνερμος (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού, μετά το Φιλώτι.

Η Απείρανθο είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό. Όσον αφορά την προέλευση των κατοίκων της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Λόγω της ομοιότητας πολιτισμού, διαλέκτου, ηθών και εθίμων, ικανότητας στην ποίηση και μουσική με την Κρήτη, συγκεκριμένα τα Σφακιά και τα Ανώγεια, πιθανολογείται πως μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Απειράνθου κατάγεται από εκεί. Υπάρχει, όμως, και η εκδοχή πως κάτοικοι του χωριού κατάγονται από παράλια της Μικράς Ασίας. Αναφέρεται στα 1413 από τον περιηγητή Χριστόφορος Μπουοντελμόντι ως αξιοσημείωτο χωριό. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τα σμυριδορυχεία,[1] ενώ μετά την δεκαετία του ’80 και με τον τουρισμό.

Φιλώτι

Το ιερό του Απόλλωνα με θέα το ιστορικό νησί της Δήλου

Το Φιλώτι ( ή Φιλότι ή επίσημα Φιλότιον) είναι ημιορεινό χωριό της κεντρικής Νάξου που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζας σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων και σε απόσταση 18,2 χλμ. περίπου από τη Χώρα.[2] Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου και από τα μεγαλύτερα στις Κυκλάδες με 1.477 κατοίκους . Βρίσκεται στις πλαγιές δύο λόφων και αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Ραχίδι, τον βλέφαρο και το Λιοΐρι. Ξεχωρίζει ο ναός της Παναγιάς της Φιλωτίτισσας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βασιλική κτισμένη το 1718 στη θέση παλαιού βυζαντινού ναού.[4] Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στα κτηνοτροφικά προϊόντα, δευτερευόντως στα αγροτικά και στον τουρισμό που συνεχώς αναπτύσσεται. Διαθέτει Δημοτικό Σχολείο (από το 1838), Επαγγελματικό Λύκειο , Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, γραφείο ΕΛΤΑ, οδοντιατρείο και φαρμακείο. Αποτελεί μαζί με τον Καλαντό (10 κ.) τη Δημοτική Κοινότητα του Φιλωτίου , η οποία υπάγεται στη δημοτική ενότητα Δρυμαλίας, του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, της περιφερειακής ενότητας Νάξου (του πρώην νομού Κυκλάδων), στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Απόλλωνα

Στο πιο κοσμοπολίτικο και γραφικό χωριό της Πάρου

Απόλλωνα είναι παραλιακό χωριό στη βόρεια Νάξο, στον ομώνυμο όρμο, με 129 κατοίκους (απογραφή 2011).[1] Διοικητικα υπάγεται στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (κατά το Σχέδιο Καλλικράτης).

Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Νάξου του νομού Κυκλάδων.Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμου Δρυμαλίας.Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ιδία έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Δρυμαλίας, του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Είναι παραλιακό χωριό στον ομώνυμο όρμο της Νάξου. Αποτελεί το επίνειο της Κωμιακής Νάξου. Στο μυχό του όρμου αυτού βρίσκονται αρχαία λατομεία σπάνια εκμεταλευόμενα.Επίσης επί του δυτικού υψώματος και σχετικά κοντά στο χωριό βρίσκεται αρχαίο κολοσσιαίο άγαλμα κούρου σε ύπτια θέση.

Ο Απόλλωνα Νάξου αποτελούσε παλαιότερα λιμένα προσέγγισης των πλοίων που εκτελούσαν την “άγονη γραμμή” των Κυκλάδων. Μέχρι περίπου το 1960 όπου και άρχισε η διάνοιξη αμαξωτού δρόμου από στρατιωτική μονάδα , το χωριό αυτό συνδέονταν με τα γύρω χωριά με ημιονική οδό.

Σήμερα ο Απόλλωνα Νάξου έχει εξελιχθεί σ΄ ένα τουριστικό θέρετρο με πολλές παραλιακές ταβέρνες και καφενεία. Υφίσταται μικρός προβλήτας που εξυπηρετεί κυρίως αλιευτικά σκάφη και μικρά θαλαμηγά. Ο ομώνυμος όρμος είναι αρκετά ευρύς για θαλάσσια σπορ και παρέχει ασφάλεια κυρίως σε νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους. Το 1951 αριθμούσε περίπου 171 κατοίκους που κύριες ασχολίες τους ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ο Απόλλωνα Νάξου συνδέεται με τη Χώρα Νάξου και με όλα τ΄ άλλα χωριά με τον δυτικό οδικό άξονα (Χώρα Νάξου– Εγγαρές – Απόλλωνα) και με τον κεντρικό άξονα (Χώρα Νάξου – Σταυρός Κεραμωτής – Απόλλωνα).

Ζας

Το ιερό του Απόλλωνα με θέα το ιστορικό νησί της Δήλου

Ζας, το θεϊκό βουνό της Νάξου

Η ψηλότερη κορυφή των Κυκλάδων συνδέεται με την λατρεία του Δία .Η ψηλότερη κορυφή όχι μόνο της Νάξου, αλλά ολόκληρων των Κυκλάδων, συναντάται σε υψόμετρο 1.004 μέτρων στην ενδοχώρα του νησιού, νοτιοανατολικά από το χωριό Φιλώτι.

Απόδειξη ότι το συγκεκριμένο βουνό αποτέλεσε κομβικό σημείο κατά την μυθολογία μια αρχαία επιγραφή πάνω σε βράχο που αναφέρει «Βουνό του Δία, προστάτη των προβάτων».Σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας κατέφθασε εδώ σε βρεφική ηλικία, προκειμένου να σωθεί από την οργή του πατέρα του, Κρόνου. Η λατρεία του πραγματοποιούνταν στην κορυφή του βουνού, γνωστή και ως «Μύτη του Ζα», όπου συναντάται μέχρι σήμερα σκαλισμένη η επιγραφή «Όρος Διός Μηλωσίου», δηλαδή όρος του Δία.Με την λατρεία του Δία συνδέεται και το σπήλαιο του Ζα, που συναντάται σε υψόμετρο 600 μέτρων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Μια αψιδωτή πύλη ύψους 2,5 μέτρων οδηγεί στο εντυπωσιακό εσωτερικό του, το οποίο αποτελείται από αίθουσες μήκους 115 μέτρων και πλάτους 75 μέτρων. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ογκόλιθοι και λίθινα συμπλέγματα συγκαταλέγονται στο «δυναμικό» του. Επί Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του νησιού χρησιμοποιούσαν το σπήλαιο ως καταφύγιο αλλά και εκκλησία.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό κατά την περίοδο 1985-86 και 1994 έφεραν στο φως ευρήματα από την νεολιθική μέχρι την κλασική εποχή, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου.Το συγκεκριμένο βουνό, συνδέεται, επίσης και με την γέννηση των νυμφώνα Φιλίας, Κορωνίδας και Κλειδής που ανέτρεψαν τον Διόνυσου, πατρίδα του οποίου ήταν η Νάξος.

Το όρος Ζα, επίσης, αποτελεί και «καταφύγιο» για διαφορετικά είδη πουλιών που ενδημούν στο νησί. Η μοναδική φυσική ομορφιά του βουνού προσφέρεται για πεζοπορία στη φύση, μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Η πανοραμική θέα τόσο στα γύρω νησιά των Κυκλάδων, όσο και στα νερά του Αιγαίου στα όσα μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του επισκέπτη.

Το κάστρο της χώρας της Νάξου

Μοναδική θέα ολόκληρη της ανατολικής Νάξου

-Το κάστρο της χώρας της Νάξου κατασκευάστηκε από τον εμετό Μάρκο Σανούδο ο οποίος το 1207 μ.Χ. κατέλαβε μαζί με τους συντρόφους του 17 νησιά του Αιγαίου, ανακηρύχθηκε δούκας και όρισε ως έδρα του δουκάτου τη Νάξο. Η φυσική ακρόπολη που σχηματίζει ο χαμηλός λόφος δίπλα στο λιμάνι της Νάξου θεωρήθηκε από τον Σανούδο το κατάλληλο μέρος για την ίδρυση της μεσαιωνικής πόλης της Νάξου. Για την οχύρωση της πόλης έκτισε το κάστρο χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη που βρισκόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο και η οποία είχε καταστραφεί από πειρατικές επιδρομές.

Βασική ιδιαιτερότητα του κάστρου είναι ότι το τείχος του αποτελείται από τους τοίχους των περιμετρικών σπιτιών της ίδιας της πόλης. Ο μεσαιωνικός οικισμός του κάστρου δεν ήταν μόνο τόπος κατοικίας αλλά και διοικητικό, εκπαιδευτικό και θρησκευτικό κέντρο των Ενετών κατακτητών. Στο κέντρο της τειχισμένης πόλης βρίσκεται η κεντρική πλατεία με την καθολική μητρόπολη και τα ερείπια του κεντρικού πύργου που η παράδοση θέλει να είναι το παλάτι του Σανούδου. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Σχολή των Ουρσουλινών, η Καρέλλα Καζάτζα και η Εμπορική Σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο και ο Νίκος Καζαντζάκης και στην οποία σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου.

Στο Κάστρο βρίσκεται και ο ιστορικός Ναός Υπαπαντής Νάξου που αποτελεί την Καθολική Μητρόπολη. Κτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, ως τρίκλιτος με θόλο. Το 1536 προστέθηκαν άλλα δύο κλίτη και έγινε πεντάκλιτος με τρείς θόλους. Στον ναό φυλάσσεται η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται στον 11ο αιώνα και προέρχεται από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας.[1][2]

Το Κάστρο σήμερα, αποτελούμενο ως επί το πλείστον από αρχοντικά σπίτια, κατοικείται στη πλειοψηφία του από καθολικούς, απόγονους των Ενετών. Η νέα σχολή Ουρσουλινών έχει διαμορφωθεί σε συνεδριακό κέντρο, ενώ στην ταράτσα της παλιάς σχολής Ουρσουλινών έχει δοθεί άδεια για ένα καφέ-μπαρ, μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις, αφού γενικά δεν επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων στην περιοχή του Κάστρου.

Harmony Luxury Villas Naxos

Kastraki, Naxos, Greece P.C. 843 00

Loading...